tirsdag den 26. august 2008

Ting 19: Kig på f.eks. Zoho Writer, Google Docs og ThinkFree


Google docs er et fint redskab. Det er smart, at man har mulighed for at dele dokumenter med andre uden at skulle sende frem og tilbage og at dokumentet er tilgængelig bare man har adgang til en computer. Lider man af begyndende Alzheimer er det genialt, at googledokumentet undervejs bliver gemt automatisk, så man ikke selv skal huske på det som i Word. I første omgang rækker tiden kun til Google Docs, da jeg i forvejen er googlebruger, er det en stor fordel at have så mange ting som muligt samlet på ét sted.

mandag den 25. august 2008

Sommerbogen 2008 er netop slut


Projekt ”Sommerbogen 2008” på Kolding bibliotekerne er slut for i år. Der er igen rigtig mange børn og unge fra syv til 16 år, der har læst og anmeldt fem bøger hver og som tak har fået en gratis bog. 258 tilmeldte sig sommerbogen, og 181 gennemførte den lille leg. Det er imponerende flot, men lidt øv er det altså, at vi ikke kom over 200, der fik læst og anmeldt lige netop fem bøger.
Formålet med sommerbogen er at få børn og unge til at læse mere og styrke læselysten og læsetræningen på en sjov måde i deres ferie.

Markedsføringen skal være mere målrettet. Udover f.eks et større åbningsarrangement, plakater, bogmærker, pressemeddelser og en lille konkurrence - skal vi bl.a. tage kontakt til skolerne, når det nye skoleår begynder igen i august. Herved kan lærerne dels reklamere for Sommerbogen og dels hjælpe og opmuntre, især de børn som kun mangler at anmelde en bog eller to, så de kommer videre og får anmeldt alle fem. Mange lærere opfordrer og gør reklame for sommerbogen feks i deres skoleblad, hvilket vi selvfølgelig er taknemlige for.

I 2007 havde vi et fantastisk åbningsarrangement, hvor vi havde Joachim Ernstsson fra KIF til at skyde Sommerbogen igang og elever fra Harte skole, kom hver med en anmeldelse og fik autografer og forfriskninger som tak.

Ting 17 og 18 : Wikis


Har ofte brugt Wikipedia - især i Spørg Olivia regi, og det er bl.a. rigtig snildt, at man kan søge i andre landes wikier ved at vælge et andet sprog på siden.
Jeg tror ikke, man skal være bange for at bruge og redigere i Wikipedia, det siges jo, at forkerte oplysninger hurtigt bliver rettet af andre. Så det må være et godt eksempel på web 2.0.
Ifølge artiklen “Wikipedia remains go-to site for online news” er det den største, hurtigst voksende og mest besøgte online-tjeneste for informationssøgning. I december 2007 havde Wikipedia omkring 9 ¼ million online-artikler skrevet på 253 sprog, hvoraf den engelsksprogede del er den mest udbyggede. Den 1. januar 2008 var der mere end 2.154.000 artikler på den engelske udgave http://www.reuters.com/article/internetNews/idUSN0819429120070708

Så fik jeg også min egen Wiki. Det gik let og smertefrit med at blive oprettet.
Skriver om Grejsdalen ved vejle. Er fascineret af den smukke natur i Danmarks største dal http://schumacher-hvenegaard-a.pbwiki.com/Grejsdalen

lørdag den 23. august 2008

Ting 17. og 18.: Wikis


Har ofte brugt Wikipedia især i Spørg Olivia regi og det er bla. rigtig smart, at man kan søge i andre landes wikier ved at vælge et andet sprog på siden.
Jeg tror ikke, at man skal være bange for at bruge og redigere i Wikipedia, det siges at forkerte oplysninger hurtigt bliver rettet af andre. Så det må være et godt eksempel på web 2.0.
"Ifølge en undersøge foretaget af professor og leder for center for Leksikografi ved Århus Universitet, Henning Bergenholtz, som refereres i artiklen “Wikipedia er mest troværdige leksikon”, konkluderede desuden, at Wikipedia er et mere nøjagtigt opslagsværk end langt de fleste andre ordbøger, leksika og encyklopædier. Ifølge Bergenholtz er det netop mekanismen med, at mange kan rette i artiklerne, der gør Wikipedia meget troværdigt. Det betyder nemlig, at hvis nogen skriver noget forkert i en artikel, så vil fagfolk og andre, der ved meget om emnet, hurtigt gå ind og rette det, og som professoren anfører, så er der ikke samme mulighed i et trykt leksikon" - læs evt. artikelen på Faktalink.

Så fik jeg også min egen Wiki, det gik let og smertefrit med at blive oprettet, men har dog nogle probelmer med billederne. Skriver om Grejsdalen, er fascineret af den smukke natur i Danmarks største dal http://schumacher-hvenegaard-a.pbwiki.com/Grejsdalen

torsdag den 21. august 2008

Ting 16: Technorati - Nej tak


Technorati - mærkværdigt ord får et par forkerte associationer til f.eks bureaukrati. Umiddelbart kan jeg ikke se mit behov for den tjeneste, da det er en søgemaskine som så mange andre. Smart at man kan begrænse sin søgning, så man ikke søger i alverdens hjemmesider, men kun i blogs. Men mon ikke den funktion også kommer med i de gængse søgemaskiner?
Min blog er heller ikke kommet med i Technorati så indtil videre Techonorati - nej tak.

tirsdag den 19. august 2008

Alle dage Sløngeldage


Danmarks berømte og højtelskede børnebogsforfatter, Ole Lund Kirkegaard, hvis bøger er oversat til flere end 20 sprog, er født og opvokset i Skanderborg. Byen har aldrig glemt forfatteren, hvilket vi i Faggruppe Børn fik glæde af, da vi i september 2007 var på bytur efter en udbytterig kursusdag i Skanderborg. Der var nemlig masser af sjove kunstværker, som er et resultet af "Sløngeldage", som blev afholdt første gang i 2006, som skal minde Skanderborgs borgere og gæster om Ole Lund Kirkegaard.(Sløngeldage: Tre dage fyldt med bl.a. film, foredrag, optog, udstillinger og ikke mindst indvielse kunstværker og steder i byen).
De synlige resultater af ”Sløngeldage” 2006 er bl.a.gavlmaleri ved barndomshjemmet på Ole Lund Kirkegaards Stræde. To "dragebænke" udført af Karin Morsbøll og Ginette Wien.






Det er keramikeren Ginette Wien, som også har skabt vores fantastiske Vandhund, som vi har boende i børnebiblioteket. Se evt. http://www.ginettewien.dk/ Byen har også fået "Det skæve byhus" inspireret af købmandens hus i Ole Lund Kirkegaards fortælling "Lille Virgil. Desuden er der masser af støbejernsfliser med figurer/tegninger fra Ole Lund Kirkegaards fortællinger fremstillet og nedlagt i fortovene rundt i byen - ialt 38 stykker. Endelig har Ole Lund Kirkegaard fået sin egen gade, da Møllegade er omdøbt til Ole Lund Kirkegaards Stræde.



I maj udgav Ole Lunds Kirkegaards familie børnebogen Frække Friderik . Historien har ligget gemt i en kasse siden sidst i 60´erne og har forlængst fået et hav af fremragende anmeldelser.




Historien i korthed: Frække Friderik er som navnet antyder fræk, doven,lyver og er altså en rigtig nasserøv. En dag går Friderik rundt til byens butikker, hvor han lyver sig til bl.a. rundstykker og sodavand. Dagen efter står alle byens butiksejere ved hans seng, og så får han lov til at yde for det, han har nydt. Sproget er typisk Ole Lund Kirkegaard’sk.

Forfatteren har selv illustreret bogen med farvekridt, der spiller fint sammen med den gode historie på en sød og naiv måde. Bogen egner sig til oplæsning og er primært for de tre- til femårige, som endnu er for små til forfatterens øvrige bøger.

Balancen mellem det anarkistiske og det pædagogiske var ifølge Ole Lund Kirkegaards ekskone det særlige for hans børnebøger.


Karakteristisk for alle bøgerne er, at de foregår i små samfund, hvor alle kender hinanden. Hovedtemaet i alle bøgerne er forholdet mellem børn og voksne, og børnenes synspunkter er det centrale. Med stor humorisktisk sans, indlevelse og gode overdrivelser skildrer han børnenes små og store oplevelser – der opstår altid en masse groteske og sjove sitationer, når børnene tørner sammen med de regelrette voksne. Det er fantastisk som Ole Lund Kirkegaard kunne skildrer et forunderligt skævt og grotesk univers med børn, der har deres nysgerrighed og naivitet i behold og især hans humoristikse sans er helt enestående.

Desværre blev Ole Lund Kirkegaard som bekendt kun 39 år - han er om nogen og måske den allerstørste og mest elskede børnebogsforfatter vi har haft i Danmark. Hvad var vi uden Otto er et næsehorn, Gummi-Tarzan, Orla Frø-Snapper, Lille Virgil samt Frode og alle de andre rødder?

http://boern.forfatterweb.dk/bu/publish.php?linknavn=kirkegaard15
http://politiken.dk/boger/skonlitteratur_boger/article507584.ece
http://www.information.dk/154743
http://da.wikipedia.org/wiki/Ole_Lund_Kirkegaard
http://www.danishliterature.info/2d9000c/Action/002/fid/146/lang/dk