tirsdag den 19. august 2008

Alle dage Sløngeldage


Danmarks berømte og højtelskede børnebogsforfatter, Ole Lund Kirkegaard, hvis bøger er oversat til flere end 20 sprog, er født og opvokset i Skanderborg. Byen har aldrig glemt forfatteren, hvilket vi i Faggruppe Børn fik glæde af, da vi i september 2007 var på bytur efter en udbytterig kursusdag i Skanderborg. Der var nemlig masser af sjove kunstværker, som er et resultet af "Sløngeldage", som blev afholdt første gang i 2006, som skal minde Skanderborgs borgere og gæster om Ole Lund Kirkegaard.(Sløngeldage: Tre dage fyldt med bl.a. film, foredrag, optog, udstillinger og ikke mindst indvielse kunstværker og steder i byen).
De synlige resultater af ”Sløngeldage” 2006 er bl.a.gavlmaleri ved barndomshjemmet på Ole Lund Kirkegaards Stræde. To "dragebænke" udført af Karin Morsbøll og Ginette Wien.






Det er keramikeren Ginette Wien, som også har skabt vores fantastiske Vandhund, som vi har boende i børnebiblioteket. Se evt. http://www.ginettewien.dk/ Byen har også fået "Det skæve byhus" inspireret af købmandens hus i Ole Lund Kirkegaards fortælling "Lille Virgil. Desuden er der masser af støbejernsfliser med figurer/tegninger fra Ole Lund Kirkegaards fortællinger fremstillet og nedlagt i fortovene rundt i byen - ialt 38 stykker. Endelig har Ole Lund Kirkegaard fået sin egen gade, da Møllegade er omdøbt til Ole Lund Kirkegaards Stræde.



I maj udgav Ole Lunds Kirkegaards familie børnebogen Frække Friderik . Historien har ligget gemt i en kasse siden sidst i 60´erne og har forlængst fået et hav af fremragende anmeldelser.




Historien i korthed: Frække Friderik er som navnet antyder fræk, doven,lyver og er altså en rigtig nasserøv. En dag går Friderik rundt til byens butikker, hvor han lyver sig til bl.a. rundstykker og sodavand. Dagen efter står alle byens butiksejere ved hans seng, og så får han lov til at yde for det, han har nydt. Sproget er typisk Ole Lund Kirkegaard’sk.

Forfatteren har selv illustreret bogen med farvekridt, der spiller fint sammen med den gode historie på en sød og naiv måde. Bogen egner sig til oplæsning og er primært for de tre- til femårige, som endnu er for små til forfatterens øvrige bøger.

Balancen mellem det anarkistiske og det pædagogiske var ifølge Ole Lund Kirkegaards ekskone det særlige for hans børnebøger.


Karakteristisk for alle bøgerne er, at de foregår i små samfund, hvor alle kender hinanden. Hovedtemaet i alle bøgerne er forholdet mellem børn og voksne, og børnenes synspunkter er det centrale. Med stor humorisktisk sans, indlevelse og gode overdrivelser skildrer han børnenes små og store oplevelser – der opstår altid en masse groteske og sjove sitationer, når børnene tørner sammen med de regelrette voksne. Det er fantastisk som Ole Lund Kirkegaard kunne skildrer et forunderligt skævt og grotesk univers med børn, der har deres nysgerrighed og naivitet i behold og især hans humoristikse sans er helt enestående.

Desværre blev Ole Lund Kirkegaard som bekendt kun 39 år - han er om nogen og måske den allerstørste og mest elskede børnebogsforfatter vi har haft i Danmark. Hvad var vi uden Otto er et næsehorn, Gummi-Tarzan, Orla Frø-Snapper, Lille Virgil samt Frode og alle de andre rødder?

http://boern.forfatterweb.dk/bu/publish.php?linknavn=kirkegaard15
http://politiken.dk/boger/skonlitteratur_boger/article507584.ece
http://www.information.dk/154743
http://da.wikipedia.org/wiki/Ole_Lund_Kirkegaard
http://www.danishliterature.info/2d9000c/Action/002/fid/146/lang/dk

Ingen kommentarer: